Ger Thijs

Ger Thijs (1948, Ubach over Worms) is opgeleid als acteur aan de toneelacademie in Maastricht. 'Ik ben altijd een aanhanger van het realisme geweest: het toneel spiegelt de werkelijkheid, met zo min mogelijk vertekening. Het toont de toeschouwer situaties die hij in de werkelijkheid kan tegenkomen. Het dwingt hem tot keuzes, tot nadenken'. 
Het zijn de realisten van rond de vorige eeuwwisseling die hem het meest aanspreken. Hij regisseerde niet alleen Strindberg, Ibsen, Tsjechow en Schnitzler, maar vertaalde ze ook, waar mogelijk, bewerkte ze, waar nodig. 
'Ik ben altijd trouw aan de tekst geweest, uit eigenbelang. Nietwaar, wat u niet wilt dat uzelf geschied, doe dat ook aan anderen niet. Ik wil dat mijn stukken worden opgevoerd zoals ze geschreven zijn, dus doe ik hetzelfde met de stukken van anderen. Ik zou overigens niet weten hoe het anders moest.' 
Ger Thijs schrijft voornamelijk autobiografisch. Er zijn intussen zeven romans en nog wat meer toneelstukken. Het spiegelt een opgroeien in de provincie, een carrière in de kunst. Het vertelt over het uiteenvallen van gezinnen, het verlies van ouders, perikelen met de liefde. Terugkerend thema: het leven maakt zijn belofte niet waar, met soms komisch, soms treurig resultaat. Hij schreef in opdracht van Het Toneel Speelt - Beneden de Rivieren (2002), Het Licht in de Ogen (2003), Raak me aan (2005), Ik ben weg (2007) en Een Nieuw Leven (2010).