King Lear

2
5
12
6
7
9
11
8
3
4

Informatie

Fantastische openingsscène, hemelschreiend slot

King Lear geldt als het ultieme stuk van de allergrootste toneelschrijver William Shakespeare. De openingsscène is weergaloos. Lear wil het rijk verdelen onder zijn drie dochters en vraagt hen om beurten hoeveel ze van hem houden. Twee dochters doen wat van ze gevraagd wordt. Hun vleierij op commando wordt door Lear beloond en zij krijgen hun deel. De jongste doet niet mee aan deze poppenkast. Zij is eerlijk en uitgerekend zij wordt vervloekt, verstoten en krijgt niets. Lees het verhaal in het kort.

In King Lear komt eigenlijk alles wat in zijn complete werk zit samen: wonderschone poëzie, geweldige scènes en hartverscheurende emoties.  Het is volks en het is verheven. Er is geen toneelstuk met een hemelschreiender slot dan King Lear. Wij spelen het stuk integraal in de authentieke bezetting met twaalf acteurs. Daarom begint de voorstelling om 19.00 uur. Wij beloven u een groots theatraal avontuur. 

Mark Rietman
In één jaar (2012) speelt Mark Rietman Gijsbrecht en Lear bij Het Toneel Speelt. Hij behoort tot het zeldzame ras van acteurs die ieder keer opnieuw verrassen. Eerder deed hij dat bij ons in Ghetto en De Wijze Kater van Herman Heijermans. Hij beschikt over de noodzakelijke fysieke kracht en psychische souplesse voor deze tour de force. Mark Rietman is een acteur voor wie je naar het theater gaat. Hij is alweer genomineerd voor de Louis d'Or en dit keer voor zijn fantastische acteer prestatie in Gekluisterd door het Nationale Toneel.

Credits
Mark Rietman - Lear  Bracha van Doesburgh - Regan  Marieke de Kleine - Goneril Fockeline Ouwerkerk - Cordelia  Daan Schuurmans - Edmond Jules Croiset - Gloster  Tijn Docter - Edgar  Fabian Jansen - Nar Dries Smits - Kent  Lykele Muus - Albany  Tarikh Janssen - Cornwall  Simon Heijmans - Oswald 

Jaap Spijkers - regie  Ronald Klamer - Nederlandse versie naar Evert Straat  Guus van Geffen - toneelbeeld & licht  Bernadette Corstens - kostuums  Bonnita Postma - fotografie  Leo van Velsen - voorstellingsfotografie  Peter van Bokhorst - ontwerp affiche

Team en cast

Bernadette Corstens
Jules Croiset
Tijn Docter
img0599_23
Guus van Geffen
Simon Heijmans
Fabian Jansen
Tarikh Janssen
Marieke de Kleine
Lykele Muus
Fockeline Ouwerkerk
Mark Rietman
Daan Schuurmans
Dries Smits
Jaap Spijkers
1/1

Interviews

Pierre Bokma
Fedja van huet
Vonne van der Meer
Bas Heijne
Job Cohen
Gijs Scholten van Aschat
Maria Goos
Tygo Gernandt
Freek de Jonge
Aus Greidanius sr
Ger Groot
Joyce Roodnat
Wim Kok
Jos Thie
Theu Boermans
André Rouvoet
Frits Bolkenstein
Gerardjan Rijnders
1/1