De verlossing

img0667_10
img0677_10
img0679_10
img0678_10
img0680_10
img0668_10

Informatie

De leden van een Vlaams gezin komen samen in de ouderlijke woning; Oscar, de groteske patriarch, zijn bedlegerige vrouw Magda, zijn fletse zoon Karel en zijn dochter Julia, die helaas getrouwd is met een ondermaatse voetballer. Er gaat iets mis met Magda die niet alleen door haar lichamelijke verval gekweld wordt, maar ook door visioenen van haar dode zuster Marleen.

'Toneel is de kunstvorm die voortdurend tussen het gemaskerde en het oprechte heen en weer gaat.' Hugo Maurice Julien Claus (1927) is de meest veelzijdige, de meest bekroonde en meest vertaalde schrijver van het Nederlandse taalgebied. 'Mijn eerste toneelstuk, Een bruid in de morgen, heb ik als keurige Belg opgestuurd naar de schouwburg van Antwerpen en die van Brussel. Ik ontving of geen antwoord of werd smalend onthaald. Per toeval kreeg Ton Lutz het toen in handen, bij het Rotterdams Toneel. Hij heeft het opgevoerd. Zijn vakmanschap bewonder ik zeer, hij heeft het heel behoorlijk geregisseerd, zo ongeveer als ik het in mijn eigen theater van mijn dromen had voorgesteld.' (NRC Handelsblad 25 maart 1994)

Annet Nieuwenhuijzen - Magda Anne-Wil Blankers - Marleen, haar zuster Hans Croiset - Oscar, haar man Will van Kralingen - Julia, haar dochter Paul Hoes - Karel, haar zoon

Albert Lubbers - Regie Ronald Klamer - dramaturgie Paul Gallis - Decor Yan Tax - Kostuums Reinier Tweebeeke- Licht

Première 26 augustus 1999 Stadsschouwburg Amsterdam

Team en cast

Hugo Claus
Hans Croiset
Paul Hoes
Albert Lubbers
Annet Nieuwenhuijzen
Reinier Tweebeeke
1/1