Eberhard van der Laan

Burgemeester van Amsterdam

Heeft u zelf de Gijsbrecht al eens eerder gezien?
“Ik heb tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst 2010 van de gemeente Amsterdam wel een korte samenvatting van de Gijsbrecht mogen zien. En er staat me levendig bij dat ik vroeger al eens bij een uitvoering ben geweest. Alleen heb ik geen idee wie de hoofdrollen zouden moeten hebben gespeeld. Het is logistiek ook bijna nauwelijks mogelijk, want ik woon pas sinds de jaren zeventig in Amsterdam, en toen bestond de traditie van het jaarlijks Gijsbrecht spelen al niet meer. Misschien dat ik een keer op televisie een versie heb gezien, dat kan ook.”

U bent in de vijftig. U bent niet van de generatie die op school nog hele verzen uit zijn hoofd moest leren.
“Nee, dat klopt. Al heb ik toen geloof ik wel stukken van Vondel gelezen, maar vraag me alsjeblieft geen titels. Ik zat in Leiden op school, dus het hoogtepunt van het jaar was altijd het Leidens ontzet. Daar kan ik je wél alles over vertellen! Een grappige link met de Gijsbrecht is trouwens wel dat ik ben opgegroeid in Rijnsburg, vlak bij de abdij waar de beenderen van Floris V zijn gevonden, die mede door Van Aemstel in 1296 werd ontvoerd en gedood. Ik hou erg van geschiedenis en dat soort verhalen.”

U bent niet in Amsterdam geboren. Denkt u dat dat een verschil maakt voor de beleving van de Gijsbrecht?
“Nee, absoluut niet. Want mijn liefde voor Amsterdam is er niet minder om. Ik woon hier al sinds 1975 en voel me in alles een Amsterdammer. Ik haal graag Vondel aan, als u het goed vindt - die behoorde zelf óók tot de groep Amsterdammers die niet dankzij geboorte aan de stad verknocht is geraakt. Maar Vondel werd pas toen hij volwassen was verliefd op Amsterdam en heeft daarom besloten er te gaan wonen. Hij was geboren in Keulen, en kwam uiteindelijk via Antwerpen in onze prachtige stad terecht.”

Bent u als burgemeester trots op Vondel en de Gijsbrecht?
“Ja, uiteraard. Vondel heeft zijn sporen natuurlijk heel duidelijk nagelaten in de stad - denk alleen maar aan het Vondelpark, het park dat als eerbetoon zijn naam draagt. Vondel heeft heel veel betekend voor de eeuwigheidswaarde van onze stad. En het is heel bijzonder dat de Gijsbrecht zich al zoveel eeuwen staande weet te houden.”

Vondel schreef de Gijsbrecht in een huis aan de Warmoesstraat. Vindt u ook dat daar een plakkaat zou moeten komen te hangen met een herinneringsopschrift?
“Ja, dat vind ik een heel goed idee zelfs! Ik moet zeggen dat ik dat altijd heel mooi vind aan steden als Parijs, waar men zich erg goed bewust is van de geschiedenis en veel van dat soort plakkaten herinneren aan belangrijke gebeurtenissen of momenten. Ik wil het graag stimuleren om die traditie ook in Amsterdam meer leven in te blazen. Ik denk ook dat de Amsterdammers dat leuk vinden, want ze zijn trots op hun stad en haar geschiedenis. Een heel ander voorbeeld is de actie die onlangs gehouden werd waarbij op 26.000 huizen tijdelijk werd aangegeven dat daar in de oorlog joden uit waren gedeporteerd. Een zeer verdrietige aanleiding uiteraard. Maar het liet wel zien wat een krachtig effect zo'n historisch initiatief kan hebben.”

Vroeger waren de notabelen van de stad altijd aanwezig bij de voorstelling van de Gijsbrecht op 1 januari. Kunnen we ook dit keer rekenen op de aanwezigheid van burgemeester en wethouders, zoals gebruikelijk was?
“Ik denk dat u een zeer goede kans maakt! In elk geval is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente ook dit jaar geen beletsel. Want die vindt ook dit jaar weer niet plaats. We vinden dat we dat als gemeente niet kunnen maken in deze tijden van economische recessie.”

Denkt u dat het een traditie kan worden om elk jaar weer op 1 januari de Gijsbrecht uit te voeren in de Stadsschouwburg?
“Het feit dat het na zoveel jaren weer wordt geprobeerd, is wel een mijlpaal, denk ik. Maar ik vind het heel boeiend wat voor mijlpaal het precies wordt. Wordt deze stap gezien als het einde van een periode van vernieuwing in de cultuursector, en gaan we nu gedwongen door de economische omstandigheden vooral terugvallen op oude klassiekers? Of is het een stap in een nieuwe richting voorwaarts, en wordt deze nieuwe traditie wellicht een succes dat andere gezelschappen doet volgen? Ik ben daar wel heel nieuwsgierig naar. Ik kan natuurlijk pas zeggen of ik als burgemeester trots ben op de voorstelling als ik hem gezien heb.”

U legt een zware verantwoordelijkheid op de schouders van Het Toneel Speelt.
“Dat lijkt mij een mooie slotconclusie van dit gesprek, ja!”