Familie Avenier 1 en 2

img0488_10
2
4
3
8
6
9
5
7
1

Informatie

Een typisch Nederlandse familie en een samenleving in verwarring.

De Geschiedenis van de Familie Avenier vertelt de belevenissen van een heel gewone Nederlandse familie over een periode van vijftig jaar. Het begint als de Tweede Wereldoorlog ruim tien jaar voorbij is. Het land wordt opgebouwd. We zitten diep in de jaren vijftig.

De ontdekking van de wereld (deel 1) speelt op de dag en de avond dat het jaar 1955 zal overgaan in het jaar 1956. In hun winkel moet Jan van zijn vrouw alle openstaande rekeningen innen. Aan de overkant van de straat zijn in het café - dat uitgebaat wordt door Pieternel, de zus van Jan en haar man - jazzmuzikanten komen binnenwaaien, op weg naar Parijs maar gestrand door autopech. Jazz, existentialisme en negers, opwindend, een beetje raar maar vooral magisch. Als de klok twaalf uur slaat, zingt de familie Avenier het Wilhelmus. Voor het eerst worden ze begeleid door een grammofoonplaat.

Het tweede deel, De ontdekking van de ziel, speelt vijftien jaar later. Er is veel gebeurd, niet alleen in de familie, ook de Nederlandse samenleving is veranderd. Het popfestival Kralingen is aan de gang. De meeste buurtkruideniers hebben het verloren van de grote supermarkten. Steeds meer mensen kopen een wasmachine. De NVSH (Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming) geeft druk bezochte cursussen in vrijen, partnerruil is iets wat je op z'n minst één keertje geprobeerd moet hebben. Er schijnt zelfs zoiets te bestaan als een zelf, dat wat je echt bent en daarnaar is iedereen naarstig op zoek. Naar zelfverwerkelijking. De samenleving emancipeert en polariseert. En de familie Avenier probeert het spoor niet kwijt te raken.

Marisa van Eyle - Rita Peter Blok - Jan / Henk Sarah Jonker - Saar Marcel Hensema - Janus Nasrdin Dchar - Opa / Mohammed Fockeline Ouwerkerk - Oma / Anneke Thomas Cammaert - Kleine Janus / Bert  Guy Clemens - Theo Gijs Scholten van Aschat - Christ Carine Crutzen - Pieternel Tjitske Reidinga - Toos

Jaap Spijkers - regie Ronald Klamer - dramaturgie Thomas Rupert - decor Bernadette Corstens - kostuums Tom Verheijen - licht

Première 25 januari 2007 in de Stadsschouwburg Amsterdam

Reacties

 Martin van Duijn:

"Het tegenovergestelde van Hongarije is 'koe blijf staan'. Hoe verzin je het!!! Ik hoorde iedereen achter mij in de zaal fluisteren dat 'opa' zo ontzettend goed was(later Mohammed). Ik heb deze jongen nog nooit zien spelen, maar ik vond hem echt geweldig goed! De rest deed er voor mij ook zeker niet aan onder. Geen enkele acteur die ik niet geloofde. Misschien wel het grappigste en tegelijkertijd ontroerendste wat ik tot nu toe van Maria Goos heb gezien! Ik kijk uit naar 3 en 4.

 

Martin van Duijn

 Janni van Walteren:

Ik kon de voorstelling maar niet uit mn hoofd zetten dus vond ik het mijn taak om hier nog iets neer te krabbelen. Iets kleins, iets vleiends maar vooral iets oprechts!Een fantastisch toneelstuk en opgevoerd door het creme de la creme van het Nederlandse Toneelbestel!Het verhaal klopte en de cast versterkte dit alleen maar. Marisa, Gijs, Peter en Carine hebben zich al eerder bewezen. Tjitske en Marcel nu ook en de jonge garde; formidabel!Zo goed gecast!Niet alleen op uiterlijk maar op emotie. De naiviteit van Theo, de stem van Anneke, de onbegrijpbaarheid van Mohammed en de oogopslag van Kleine Janus/ Bert en Saar!Zoiets raakt het publiek echt..Blijft Rita alleen, gaat Toos met Henk naar het Oosten en wat gebeurd er met de kleine Bert? Het Toneel mag voor mij nog lang doorspelen!Dames en heren, ga dit zien!

 

Janni van Walteren

 Johan en Marjoleine de Bie - Raakman:

Wederom genoten van een fantastische toneelavond en kijken uit naar deel 3 en 4 in het voorjaar van 2008. Gaan twee keer per week naar het theater en hebben alles wat Maria Goos heeft geschreven gezien, ook haar voorstellingen in het theater van Bellevue. Ik was 30 jaar lid van de gemneenteraad van Amstelveen en zat in de Commissie Cultuur en heb dus vanaf het begin eerste het Cultureel Centrum en later de Schouwburg Amstelveen meegemaakt. Wij hebben nog altijd een goed contact met Wim Bary en zijn levens-partner. Willen zeer gaarne op de hoogte te worden gehouden over alles met betrekking tot het Tobeel speelt. Onze complimenten aan spelers en regisseur van de voorstelling op 5 mei a.s. Met vriendelijke groet en veel succes met uw werk

 

Johan en Marjoleine de Bie - Raakman

 Ingrid Meijer:

Ik kan uitermate kort zijn: GEWELDIG Vooral Christ, Gijs Scholten van Aschat heeft wederom mijn hart gestolen!!

 

Ingrid Meijer