Tygo Gernandt

Tygo Gernandt (1974) is komend seizoen te zien in de nieuwe toneelversie van Cloaca.

Je hebt Petruchio gespeeld in Het Temmen van de Feeks. Hoe was dat?
“Een genot. Omdat elk woord raak is.Je wordt op het podium tot op het bot geraakt door de zinnen die je uit mag spreken. In principe is er natuurlijk geen verschil tussen het repeteren van een Shakespeare of van een andere voorstelling. Je probeert de teksten te doorgronden en te interpreteren. En dan kom je er achter hoe zijn woorden tegelijkertijd hard en zacht zijn, tegelijkertijd zalvend en kwetsend. Zodra je de juiste toon te pakken hebt, voelt het alsof je de wereld hebt veroverd. Dan is het spelen van Shakespeare echt een ultieme fysieke ervaring. Bij Shakespeare voel je wel de druk van die duizenden voorgangers die je moet overtreffen. Daar moet je niet te lang bij stil gaan staan, dat is best wel heftig.”

Je staat komend seizoen in Cloaca, dat een decennium geleden door Het Toneel Speelt is opgevoerd met Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Peter Blok en Jaap Spijkers in de hoofdrollen. Hoe voelt dat?
“Bijna hetzelfde als het spelen van Shakespeare.In die zin dat je toch aan hikt tegen een voorstelling die eigenlijk perfect was. Toen we bespraken of we Cloaca zouden gaan spelen, zijn we echt met regisseur Gerardjan Rijnders en schrijfster Maria Goos om de tafel gaan zitten: moeten we dit echt wel gaan doen? Omdat het eigenlijk ondenkbaar is dat we een mooiere Cloaca gaan maken dan toen gebeurd is. Vier topacteurs, een topregisseur, die hun visie bovendien hebben vereeuwigd als film. Wat kunnen we daar nog een toevoegen? Maar dat idee moet je natuurlijk loslaten. Wij gaan onze eigen versie maken,onze eigen interpretatie. Wij gaan proberen dat prachtige stuk te ontsluiten voor een nieuwe generatie. Wij spelen nu dertigers die worstelen met een quarter crisis in plaats van een midlife crisis. En natuurlijk zullen er mensen gaan vergelijken en roepen dat het tien jaar geleden beter was. Dat is onvermijdelijk. Maar net als Shakespeare is ook Cloaca het waard om vaker gemaakt te worden, door meerdere regisseurs en acteurs die er hun eigen visie op loslaten. Ik ben er heel trots op dat ik van deze nieuwe Cloaca deel mag uitmaken.”