Catherine ten Bruggencate

De veelzijdige carrière van Catherine ten Bruggencate omspant inmiddels vijfendertig jaar. Ze bewees haar kwaliteiten in tragische rollen als Hedda Gabler, Freule Julie en Anna Karenina. Met evenveel gemak schitterde ze in komedies van Ayckbourn en Molière. Glansrollen speelde ze in Tony Kushners Angels in America, King Lear - De Nar -, en Orlando van Virginia Woolf. Zij ontving twee keer de Colombina en voor de vrouw van de president in De President werd Ten Bruggencate onderscheiden met de Theo d'Or. In totaal werd zij driemaal genomineerd voor deze hoogste toneel onderscheiding. Ten Bruggencate speelde grote rollen bij Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep De Appel, het RO Theater en het Nationale Toneel.
Nadat ze in 2009 genomineerd werd voor een Musical Award naar aanleiding van haar rol in Brandende Liefde, vroeg Theu Boermans haar om Koningin Wilhelmina te spelen in de inmiddels legendarische megaproductie Soldaat van Oranje. Ze speelde de rol honderdtwintig keer met onnoemelijk veel plezier. Begin 2013 keerde ze terug als Wilhelmina.
Ze speelde in films van Marleen Gorris, Frans Weisz en Judith Herzberg, Nanouk Leopold, en voor haar rol in de laatste film van Willem van de Sande Bakhuyzen, Ik omhels je met 1000 armen, werd zij in 2006 onderscheiden met een Gouden Kalf. Voor haar vertolking van Koningin Juliana in de VARA serie Den Uyl en de Affaire Lockheed ontving zij een Beeld en Geluid Award voor Beste Actrice. In 2009 verscheen haar roman Zomertijd Wintertijd.