Een zwarte Pool

img0523_10
img0566_10
img0522_10
img0565_10
img0564_10
img0529_10

Informatie

Tragikomedie over de pijn van het bestaan

De banken, de stoelen en de lampen in de huiskamer getuigen van een dure designsmaak. Een zwarte Pool speelt in de Amsterdamse grachtengordel. De Berlijnse muur is gevallen. Het Westen is bang voor een niet aflatende stroom van immigranten uit het Oostblok. Een jeugdvriend komt met zijn vrouw op bezoek voor een etentje. De twee echtparen zijn rond de veertig en erg ongelukkig. Er is een jonge Poolse student in huis. Zijn aanwezigheid heeft een merkwaardig dwingend karakter. Een zwarte Pool is een tragi-komedie en gaat over de pijn van het bestaan.

Een zwarte Pool ging in 1992 in Den Haag in première bij het Nationale Toneel. De kop boven de recensie in de Volkskrant was overweldigend. Een zwarte Pool is, het kan niet voorzichtiger worden geformuleerd, het beste nieuwe Nederlandse stuk sinds jaren’, schreef de recensent. Een zwarte Pool is bekroond met de Albert van Dalsumprijs.

Victor Löw - Seiffert van der Merwede, notaris - Carine Crutzen - Lilly, zijn vrouw Reinout Bussemaker / Peter Blok - Daan, een jeugdvriend van Seiffert Ariane Schluter - Marguérite, zijn vrouw Ali Ben Horsting - Zygmunt Dzieduszycki, een jonge Poolse biologiestudent

Willem van de Sande Bakhuyzen - Regie 
Ronald Klamer - dramaturgie André Joosten - Decor Dorien de Jonge - Kostuums Stefan Dijkman - Licht

Première 18 september 2000 Stadsschouwburg Amsterdam

Team en cast

Reinout Bussemaker
Carine Crutzen
Stefan Dijkman
Dorien de Jonge
Willem van de Sande Bakhuyzen
Ariane Schluter
Karst Woudstra
1/1