Rob de Graaf

Rob de Graaf (1952) volgde na zijn middelbare school een bibliotheek- en documentatie-opleiding in Amsterdam. Hij werkte een tijdje als journalist en begon tegelijkertijd zijn eerste scripts te schrijven voor toneelvoorstellingen. In 1978 was hij mede-oprichter van theatergezelschap Nieuw West, samen met de mimespelers Dik Boutkan en Marien Jongewaard. De Graaf schreef veel teksten voor dit gezelschap, waaraan hij tot 1993 verbonden bleef. Vanaf begin jaren`90 schrijft hij ook voor andere theatergroepen, waaronder Dood Paard en Keesen&Co. Een aantal van zijn toneelstukken is gebundeld door uitgeverij De Geus en kreeg de titel mee  'Teksten voor Theater'.

‘Schrijven gebeurt in een poëtisch proces. Is de situatie eenmaal gegeven, dan ben ik schijnbaar een willoos medium. Ik schrijf op wat de personages in mijn verbeelding tegen elkaar zeggen. Misschien pas ik de regels van Aristoteles onbewust toe. Ik weet het allemaal wel. Maar al schrijvend zet ik de traditionele toneelnormen overboord.’
 

De Graaf ontving verschillende prijzen voor zijn werk. De Charlotte Köhler Prijs voor zijn hele oeuvre (2003'), de Prosceniumprijs voor zijn bijdrage aan het Nederlandse toneel en de Taalunie Toneelschrijfprijs voor zijn toneelstuk Vrede (2007). Het Toneel Speelt bracht zijn stuk Geslacht voor een tweede keer uit in de grote zaal.