Familie

img0454_10_edited
img0449_10
img0450_10
img0451_10
7
9
8
6
4
5
2
1
3

Informatie

Over mensen die bij elkaar horen maar niet bij elkaar passen

Familie is een tragi-komedie over een generatie die is opgevoed met de frustraties van de jaren zestig. Over wanhoop en verlangen naar liefde en geborgenheid.
Papa, mama en hun twee kinderen met aanhang gaan een weekje op wintersport in een Zwitsers chalet. Een fijn helemaal-samen-nu-het-nog-kan vakantie. Maar het wordt niet fijn en ook niet gezellig. Teveel opgekropte woede, pijn en verdriet. Familieis amusant, onthutsend en ontroerend. Familie is in opdracht (2000) van Het Toneel Speelt geschreven en werd enthousiast ontvangen door de pers en het publiek. Een jaar later verscheen het ook op film. Sommigen zeggen dat Familie het beste is wat Maria Goos heeft geschreven.

 

Familie in 2000:
Een meedogenloze, zowel pijnlijke als geestige tragikomedie. (Telegraaf)
Familie onweerstandbaar grappig en toch niet luchtig. (NRC)
Familie biedt een portret van ouders die in de jaren zeventig progressief probeerden te zijn, die op zoek gingen naar zichzelf, maar allerminst opbeurden van hun vondsten. En van kinderen die nu welgesteld lijken, maar veel tekort zijn gekomen. Nico, die verlangt naar een moeder die neuriënd de was opvouwde. En Bibi, die haar heil van lieverlee zoekt in chakra's en tarotkaarten. Familie heeft een mooie herinnering opgeleverd: het publiek heeft iets moois meegemaakt. (Parool)

Petra Laseur - Els Tegenkamp, moeder Bram van der Vlugt - Jan Tegenkamp, vader Marisa van Eyle - Bibi Tegenkamp, dochter 
Bart Klever - Von, haar man Peter Blok - Nico Tegenkamp, zoon Betty Schuurman - Sandra, zijn vrouw

Willem van de Sande Bakhuyzen - Regie Ronald Klamer - dramaturgie André Joosten - Decor Dorien de Jonge/Patricia Lim - Kostuums Stefan Dijkman - Licht

Première 18 september 2000 Stadsschouwburg Amsterdam

Catherine ten Bruggencate - Els Tegenkamp, moeder  Joop Keesmaat - Jan Tegenkamp, vader  Anne Lamsvelt - Bibi Tegenkamp, dochter  Tijn Docter - Von, haar man  Guy Clemens- Nico Tegenkamp, zoon  Astrid van Eck - Sandra, zijn vrouw

Aat Ceelen - regie 

Guus van Geffen - vormgeving 

Esmée Thomassen - kostuums   

Guus van Geffen i.s.m. Jorg Schellekens - licht 

Marc van Bree - casting adviezen


Première 26 september 2013 in de Stadsschouwburg Amsterdam

Reacties

 Jeanne:

Is er een mogelijkheid dat voorstelling wordt verlengd.
zo jammer, het volgens velen een bijzondere voorstelling gemist

 

Jeanne

 Bart:

Wat een prachtige voorstelling. Perfecte balans tussen de tragiek en tegelijkertijd de humor van de situatie. Acteurs ontroeren en confronteren. Voorstelling die lang bij blijft. In het bijzonder hulde aan Astrid van Eck. 

 

Bart

 Mariette:

Geweldige indrukwekkende voorstelling. Met ook de nodige humor! Dank voor de prachtige avond in Haarlem. We gaan allemaal naar huis met de gedachte "dan valt het bij ons wel mee" :-)

 

Mariette

 Hermien:

Net Tweets geplaatst, maar ook hier moet het gezegd: dit is ongelooflijk goed toneel: de acteurs, de dialogen, de mensen achter de schermen en natuurlijk veel waardering voor Maria Goos. Ik hoop nog veel van jullie te horen en nog meer te zien.

 

Hermien

1 / 1

Please reload

Team en cast 2013

Catherine ten Bruggencate
Guy Clemens
Tijn Docter
Astrid van Eck
Maria Goos
Joop Keesmaat
Anne Lamsvelt
1/1

Team en cast 2000

Peter Blok
Stefan Dijkman
Marisa van Eyle
Maria Goos
Dorien de Jonge
Bart Klever
Petra Laseur
Willem van de Sande Bakhuyzen
Gijs Scholten van Aschat
Betty Schuurman
1/1