Marita Mathijsen

Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisme is de literatuur van de negentiende eeuw in Nederland.

 

Vindt u het van belang dat de Gijsbrecht weer gespeeld wordt op 1 januari? 
“Ja, het is een mooi initiatief om deze gestorven traditie nieuw leven in te blazen.”

Omdat het een goed stuk is of vanwege de traditie? 
“Beide: het is aardig om een traditie in stand te houden, en het is niet voor niets dat de Gijsbrecht zo lang op het repertoire heeft weten te staan. Het is zeker wat de taal en emoties betreft een prachtig stuk.”

Vindt u dat klassiekers om een überhaupt kans van slagen te hebben bij het jeugdige publiek. gemoderniseerd en geactualiseerd moeten worden?
“Niet alleen voor jeugdig publiek: ook het ouder publiek ziet graag een nieuwe visie op een oud stuk, en wanneer de hoofdgedachtegang van een klassieker gehandhaafd blijft is er geen enkel bezwaar tegen actualisering.”

Kijkt u naar de Gijsbrecht als toneelliefhebber of vanuit uw academische achtergrond?
“Ik hoop op een voorstelling waarnaar ik als toneelliefhebber kan kijken.”

Is toneel eigenlijk nog wel van deze tijd?
“Wat een vreemde vraag. Toneel is in alle tijden en bij alle culturen een levensbehoefte.”

Is er een scène waar u zich op verheugt?
“Ik ben erg benieuwd naar de openingsmonoloog van Gijsbrecht. Als die mooi ingezet wordt, word je het stuk vanzelf binnengezogen. Verder is het begin van het derde bedrijf, met de droom van Badeloch een uitdaging voor de spelers. Die moeten tussen sentimentaliteit en spanning laveren, en naar de uitvoering daarvan ben ik heel benieuwd.”