Avenier Marathon

1
2
3
4
5

Informatie

Een vierdelig feuilleton over een middenstandsfamilie in het Brabant van de twintigste eeuw.

In de herfst van 2008 speelde Het Toneel Speelt alle 4 delen van De geschiedenis van de familie Avenier achter elkaar. Het publiek kon kiezen om de Marathon verspreid over twee avonden te bezoeken of in één dag alle delen achter elkaar te zien. De marathon begon om 14.00 uur en eindigde rond 23.00 uur met tussendoor een dinerpauze. Meer dan 100.00 bezoekers hebben kennis gemaakt met de familie Avenier; maar weinig mensen hebben gezien hoe de familie achter het toneel leefde. Kijk naar de foto's hierboven.

De Tweede Wereldoorlog is pas tien jaar geleden geëindigd. De opbouw van Nederland is begonnen. We zitten diep in de Jaren Vijftig. De ontdekking van de wereld (deel 1) speelt tijdens Oud en Nieuw. We zien de familie op de dag en de avond dat het jaar 1955 zal overgaan in het jaar 1956. In de voorkamer liggen opa en oma in een groot bed. Te sterven? Of hebben ze gewoon geen zin om op te staan? In de winkel moet Jan van zijn vrouw op deze laatste dag van het jaar alle openstaande rekeningen innen. Aan de overkant van de straat zijn in het café - dat uitgebaat wordt door de dochter van de familie en haar man - jazzmuzikanten komen binnenwaaien. Op weg naar Parijs maar gestrand door autopech. Als de klok twaalf uur slaat, zingt de familie het Wilhelmus. Voor het eerst worden ze begeleid door een grammofoonplaat. De plaat blijft hangen. Iemand valt uit bed op de grond.

Het tweede deel, De ontdekking van de ziel, speelt vijftien jaar later. Er is veel gebeurd in de familie en de Nederlandse samenleving is compleet veranderd. In Rotterdam is in navolging van Woodstock het legendarische popfestival Kralingen aan de gang. De meeste buurtkruideniers hebben het verloren van de grote supermarkten. Steeds meer mensen kopen een wasmachine. De gastarbeiders komen massaal. De NVSH (Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming) geeft druk bezochte cursussen in vrijen en partnerruil is iets wat je ten minste één keertje moet hebben geprobeerd. Er schijnt zelfs zoiets te bestaan als een zelf, dat wat je echt bent en daarnaar is iedereen naarstig op zoek. Naar zelfverwerkelijking. De samenleving emancipeert en polariseert. En de familie Avenier probeert het spoor niet kwijt te raken.

Het is 1985. In deel 3 IK woont de familie niet meer in dezelfde straat of om de hoek. Maar op de camping heeft een aantal familieleden een vaste standplaats met daarop een caravan. Mohammed is teruggegaan naar Marokko, Bert werkt in de politiek en Janus heeft de handel in aandelen ontdekt. Anneke is getrouwd met de oom van Mohammed. Ze hebben net een baby gekregen. Het gaat de familie financieel voor de wind. Maar er klopt iets niet.

Het slot van de familiegeschiedenis WIJ, speelt in het jaar 2000. Rita zit in het verpleegtehuis. De familie komt op nieuwjaarsdag langs. Zij verkeert voor het grootste deel van de tijd in haar eigen wereld. Soms verwart ze tijden en mensen. De geschiedenis van de familie Avenier wordt opnieuw geschreven.

Marisa van Eyle - Rita Peter Blok - Jan / Henk (d) Marcel Hensema - Janus Tjitske Reidinga - Toos / Merel (d) Carine Crutzen - Pieternel Gijs Scholten van Aschat - Christ Guy Clemens - Theo Thomas Cammaert - Keine Janus / Bert (d) Sarah Jonker - Saar / Lea (d)  Nasrdin Dchar - Mohammed / Opa (d) Fockeline Ouwerkerk - Anneke / Oma (d) Khaldoun Elmecky - Abdel 

Jaap Spijkers - Regie Ronald Klamer - dramaturgie Thomas Rupert - Decor Bernadette Corstens - Kostuums Pelle Herfst - Licht Thibaud Delpeut (1&2), Jorg Schellekens (3&4) - Geluidsontwerp Pilo Pilkes - Haarwerk en grime

Reacties

 Joke Baluusen-Vocking:

Hallo alle spelers en Maria, Ik heb de Familie Avenier 2 maal gezien. En vond het als marathon het mooiste. wellicht ook, omdat onze plaats op de 2e rij erg mooi was. Samen met mijn schoondochter en vriendin hebben we er nog lange tijd over na gedacht.We vonden het echt geweldig. Grote klasse

 

Joke Baluusen-Vocking

 Mario Verhoeven:

Alle betrokkenen bij Familie Avenier: ontzettend bedankt voor een voorstelling die ons bij zal blijven. We waren met ons vijven van A tot Z geboeid, we hebben van de eerste tot de laatste minuut genoten. En dat terwijl je vaak bij een voorstelling na een uur al denkt: nou mag het wel afgelopen zijn! Heel erg bedankt en: maak nog eens zoiets!!

 

Mario Verhoeven

 Erica Looren de Jong:

Zaterdag 1 november 2008 de marathon voorstelling gezien van de Familie Avenier. Ontroerend, hilarisch, indrukwekkend en subliem. Wat een prestatie van Maria Gos en van de auteurs. Nog nooit zoiets moois in het theater gezien. Jammer dat het nu stopt. Ik zou het zoveel mensen nog gunnen om dit te zien

 

Erica Looren de Jong

 Yvonne Bakker:

Het is vandaag een week geleden dat ik heb genoten van de marathonvoorstelling van de familie avenier.Dank aan de hele familie voor en achter de schermen ! De delen had ik al eerder afzonderlijk gezien in 2007 en 2008. Waar ik in die eerste sessie lyrisch was over deel 1 en deel 2 wat minder vond, omdat het toen m.i. wel een goed tijdsbeeld gaf, maar niet zoveel toevoegde aan het familieverhaal. Was ik tijdens de marathon aangenaam verrast over de groei die er in deel 2 had plaats gevonden. De worsteling die Christ en Pieternel lieten zien aangaande hun australische avontuur, de afwjzing, tegen beter weten in van Toos t.o.v. Henk. De zachte kant van Rita waarin zij haar liefde voor Jan liet doorschemeren om hem dan vervolgens direct weer te onderdrukken met spitsvondige one-liners. Waren nu zoveel mooier en ontroerender. Ik vroeg me af of dit kwam omdat, door het spelen en kennen van de rest van het leven van de personages in deel 3 & 4 het voorgaande op een andere manier kon worden ingevuld.. Deel 4 was mooi en blijft mooi! Met een herinnering die mij waarschijnlijk altijd zal bij blijven neem ik met groot respect afscheid van de familie avenier. Dank dat ik mee mocht leven gedurende een halve eeuw.

 

Yvonne Bakker

1 / 1

Please reload

Team en cast

Peter Blok
Guy Clemens
Bernadette Corstens
Carine Crutzen
Nasrdin Dchar
Marisa van Eyle
Maria Goos
Marcel Hensema
Pelle Herfst
Fockeline Ouwerkerk
Tjitske Reidinga
Thomas Rupert
Gijs Scholten van Aschat
Jaap Spijkers
1/1