Gijs Scholten van Aschat

Gijs Scholten van Aschat (1959) is één van beste acteurs van Nederland. Hij speelde de afgelopen jaren in tientallen gelauwerde films, toneelstukken en series, waaronder Cloaca, Pleidooi, Tirza en Oud Geld. Voor zijn rol in de laatste serie ontving hij een Gouden Kalf. Ook als toneelacteur won Scholten van Aschat alle belangrijke Nederlandse podiumprijzen: de Louis d'Or (voor zijn rol in Decadence in 2003), de Arlecchino (in 1983) en de prestigieuze Albert van Dalsumring.


Voordat jij bij Hans Croiset in de Gijsbrecht stond, had je toen ooit een Gijsbrecht gezien?
"Nee, ik had de Gijsbrecht nog nooit gezien. Ik had er wel van gehoord natuurlijk. En mijn moeder heeft ooit een naaimachine van Pfaff gewonnen met een slagzin: 'waar werd oprechter trouw dan tussen Pfaff en vrouw gevonden', of iets van die strekking. Maar dat was ver voor mijn geboorte.”

Welke rol speelde je en wat werd er van je gevraagd? 
“Ik speelde 'rij der edelingen'. Ik stelde Hans Croiset toen voor om het in smoking als een dronken gast op een kerstmaal te spelen, met een bel cognac in mijn hand, als commentaar op de uitgebreide overvloedige kerstdiners. En zo is het ook in de voorstelling gekomen. Verder speelde ik nog 'volk' en een soort journalist die in het stuk rond liep. En er staat me nog een vage scene bij van drie zinnen tussen twee mannen, al is de context mij in al die tussengelegen jaren ontgaan.”

Wat vind je van de Gijsbrecht-traditie?
“Ik vind het een goede traditie als hij af en toe weer de kop opsteekt. Al kunnen tradities soms slechte gewoontes worden als ze erg kunstmatig in stand worden gehouden. Deze voorstelling is natuurlijk voor mij extra spannend omdat mijn zoon Reinout er in mee speelt. Gelukkig is hij in goede handen en wordt hij omringd door een liefdevolle cast en crew. Je kan in slechter omstandigheden debuteren.”

Als jij voor de titelrol in Gijsbrecht gevraagd zou worden, zou je dan ja zeggen?
“Het lijkt me zeer eervol om gevraagd te worden. Maar het is geen gemakkelijke rol. En het stuk is hier en daar wat onevenwichtig. Maar in de essentie is de Gijsbrecht natuurlijk een prachtig verhaal.”

Heb je nog een advies aan de makers van de nieuwe Gijsbrecht?
“Nee hoor, ik heb geen enkel advies: heb vooral veel plezier. Ik wil ze echter wel waarschuwen. Het is een oude traditie dat er acteurs van buitenaf inbreken om als soldaat, volk of maagdelijke non te figureren. In onze voorstelling ontvingen wij opeens twee wonderschone nonnen: Hans Kesting en Pierre Bokma. En ik beloof je: ook die traditie wordt in ere hersteld...”