Lucifer

img0498_10
img0499_10
img0502_10
img0503_10

Informatie

Een kijkje in Gods keuken

Het verhaal is spannend en speelt in de hemel. De verhoudingen daarboven zijn verstoord geraakt door de komst van de eerste mens. Lucifer en zijn engelen veranderen in duivels omdat zij in opstand komen tegen God. Hun val wordt beschreven in prachtige verzen. De première van Lucifer in de Amsterdams Stadsschouwburg (1654) was meteen een schandaal. Veel van zijn tijdgenoten waren geshockeerd omdat de toneeldichter zo brutaal was om een kijkje in Gods keuken te nemen. Het werd van het repertoire genomen en het duurde tot ver in de 19-de eeuw voor men het weer aandurfde om Lucifer te spelen.

Wat baat een naam met licht geschreven?
Wat is door ons dan toch mishandeld, of misdaan,

Dat God een waterbel, vol wind en lucht geblazen,
Verheft om de Engelen, zijn zonen, te verbazen?
Een bastaardij verheft, gevormd uit klei en stof?

De grote toneeldichter uit de Gouden Eeuw blijft op de  fantasie van regisseur Hans Croiset werken. Lucifer is zijn favoriete theatertekst (het is de tweede keer dat hij dit stuk van Vondel regisseert).  Vondel biedt veel interpretatievrijheid. Wie gevoelig is voor de schoonheid van onze taal valt bij hem van de ene verrukking in de andere. 

Paul Hoes - Belzebub Judith Linssen - Belial Marcel Ott - Apollion Rudolf Lucieer - Gabriel Fransje Boelen, Joost Claes, Sijtze van der Meer, Irene Slotboom - Rei van Engelen/Luciferisten Barbara Pouwels - Lucifer Anke Engels - Michael Niels Croiset - Rafael Esmé Wekker - Uriel

Hans Croiset - Regie  Reinier Tweebeeke - Decor en Licht Rien Bekkers - Kostuums

Première 25 januari 2001 Stadsschouwburg Amsterdam

Team en cast

Rien Bekkers
Hans Croiset
Paul Hoes
Rudolf Lucieer
Reinier Tweebeeke
Joost van den Vondel
1/1