Op Hoop van Zegen

8
2
7
3
1
5
6
4

Informatie

Kniertje woont in een vissersdorpje aan de Noordzee.

Ze heeft haar man en twee zonen verloren aan het water. Ze is arm en moet werken als poetsvrouw bij dezelfde reder Bos, bij wie haar drie mannen voeren. Zo nu en dan krijgt ze een pannetje soep en dan is zij dankbaar. Als het stuk begint heeft ze nog twee zoons over. Geert komt net terug uit de gevangenis, hij is een visser in hart en nieren, maar heeft een opstandig karakter. Barend is de jongste en doodsbenauwd voor de zee. Bos wil ze allebei meenemen op zijn schip Op Hoop van Zegen. Je zou zeggen: drie mannen verliezen is genoeg voor een moeder. Maar ze kan geen kant uit. Het wordt nog dramatischer als het gerucht gaat dat de Hoop een ‘drijvende doodskist’ is. Barendje wil niet, huilt en schreeuwt, maar Kniertje dwingt hem te gaan. ‘Toe nou jongen - Toe nou – God zal je niet verlate…’ Het schip vaart uit om nooit meer terug te keren.

Heijermans is de beroemdste toneelschrijver van Nederland. Met Op Hoop van Zegen (1900), dat van Moskou tot New York de wereld overging en gaat, begint Het Toneel Speelt met het regelmatig spelen van zijn bekende en minder bekende toneelstukken.

Marisa van Eyle - Kniertje Guy Clemens - Geert Maarten Heijmans - Barend Saskia Temmink - Jo Bart Klever - Cobus / Simon René van Zinnicq Bergmann - Clemens Bos Fockeline Ouwerkerk - Clémentine Lieke van den Broek - Marietje Myranda Jongeling - Truus David Lucieer - Kaps

Jaap Spijkers - regie Ronald Klamer - dramaturgie, bewerking Guus van Geffen - decor Bernadette Corstens - kostuums Stefan Dijkman - licht

Première 14 januari 2009 in de Stadsschouwburg Amsterdam

Reacties

 Suzanne B:

Beste spelers/makers en alle betrokkenen. Wat een adembenemend stuk - van alle tijden. Ik moet bekennen: ik moest er in komen, maar na 20 minuten werd ik meegezogen in het verhaal dat ik al lang ken, maar waar ik weer enorm door werd geraakt... De kracht zit 'm in de soberheid - de heldere keuze in regie als het gaat om accenten van het verhaal - het decor - en vooral de muziek. Van mij (persoonlijk) had dat er nog meer ingekomen, ik had graag Lieke meer horen zingen... Heel erg mooi en bedankt voor de fijne avond!

 

Suzanne B

 Saskia Benedictus:

Wat een prachtige voorstelling, Op Hoop van zegen, 21 februari in Groningen. Zo levensecht neergezet, op een mooi, eenvoudig decor waardoor de aandacht vooral op het zeer goede toneelspel gevestigd blijft. Het stuk pakt je vanaf het begin en sleept je mee tot het dramatische einde. Zo goed gespeeld dat je echt met de mensen meevoelt. Complimenten ook aan Maarten Heijmans, je bezorgde me echt kippenvel zo goed, vooral tijdens de scene dat je weggehaald wordt; de angst spatte er af. Ik zou er zo nog een keer heen gaan!

 

Saskia Benedictus

 Tiny aggenbach:

Dames en heren van Het Toneel, Gisteravond was ik in Delft bij uw voorstelling van Op Hoop van Zegen. Ik dank u uit de grond van mijn hart voor uw prachtige spel. Niets was gekunsteld, het was echt. Verlies is universeel. Er gleden zo maar een paar tranen over mijn gezicht. Ik kom uit Nieuwediep en ik ken de zee: lieflijk, gemeen, kabbelend, moordzuchtig, lichtend, vol kwallen, fris en fruitig, verkoelend, dreigend, eindeloos, in brand. Dank, en veel succes! Van mij heeft u een 10 gekregen.

 

Tiny aggenbach

 Stef Fresz:

Beste mensen van het Toneel Speelt, Mijn echtgenoot en ik willen u van harte feliciteren met uw voorstelling van Heijermans' Op Hoop van Zegen! Wij waren zeer onder de indruk van uw prestaties. Grote waardering hebben wij voor de prachtige, authentieke interpretatie die u van het stuk heeft gegeven. Juist daardoor blijft het ook in deze tijd boeiend en actueel. Wij waren zeer enthousiast over de invulling van alle rollen en de fraaie tekstbehandeling. Als echte toneelliefhebbers zien wij zeer veel toneel. Wij kunnen u melden dat uw vertolking van dit stuk in een groot aantal jaren een hoogtepunt van toneelgenot voor ons betekent. Van ons krijgt u dan ook de stem voor de publieksprijs!

 

Stef Fresz

1 / 1

Please reload

Team en cast

Guy Clemens
Bernadette Corstens
Stefan Dijkman
Marisa van Eyle
Guus van Geffen
Herman Heijermans
Maarten Heijmans
Bart Klever
Fockeline Ouwerkerk
Jaap Spijkers
René_van_Zinnicq_Bergmann
1/1