De Wijze Kater

5
8
3
9
10
11
12
7
4
1
6
2
13

Informatie

Komisch boosaardig sprookje.

De Wijze Kater was het derde toneelstuk in de Herman Heijermanscyclus. In de regie van Jaap Spijkers speelt Mark Rietman in deze prikkelende komedie de rol van de wanhopige en veelgeplaagde koning. Camilla Siegertsz kruipt in de huid van de kater. Het is de eerste keer dat deze rol door een actrice wordt gespeeld. Regisseur Jaap Spijkers: 'Het maakt de relatie tussen de koning en de kat scherper, geestiger ook. Het geeft hun dialogen meteen een prettige extra spanning.' De afgelopen seizoenen zijn met veel succes Op Hoop van Zegen en Ghetto van Heijermans opgevoerd.

De Wijze Kater is een komisch boosaardig sprookje in drie bedrijven. Het gaat over een jongeman die al zijn geld is kwijtgeraakt, omdat hij te goed is voor deze wereld. Zijn kater kan opeens praten en biedt hem de oplossing om de vrouw van zijn dromen te krijgen. Het brutale en slimme beest blijkt een dynamische gangmaker, die zich een plek aan het hof verovert. De koning is door een rattenplaag ten einde raad. De koning raakt zo gecharmeerd van de gewiekste kater, dat hij hem een dag lang de koningsscepter laat zwaaien. En dan staat het rijk op z’n kop! De kater ontmaskert een complot tegen de koning en debiteert dat dieren meer respect hebben voor hun soortgenoten dan mensen.

Herman Heijermans' satirische toneelstuk De Wijze kater dankt zijn succes aan de herkenbare, vileine tekst. Hij schreef het stuk in 1917, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Met veel humor wordt de mens op zijn onmenselijkheden gewezen. Zijn kritische kijk op mens en maatschappij blijkt van alle tijden.

Credits

Mark Rietman - Koning / Kattenmepper Maarten Heijmans - Jonathan René van Zinnicq Bergmann - Bakker / Prins Arthur Cathelijne Vaarkamp - Antoinette / Prinses Steyn de Leeuwe - Melkboer / Rentmeeseter / Tweede Lakei / Schoenlapper Camilla Siegertsz - Hans, een kater Marisa van Eyle - Hofmaarshcalk / Hofdame / Lijfarts Arent Jan Linde - Eerste Lakei / Slager

Jaap Spijkers - regie Ronald Klamer - dramaturgie, bewerking ism Peter van de Witte  Thomas Rupert - decor Bernadette Corstens - kostuums Pelle Herfst - licht

Première 15 september 2010 in de Stadsschouwburg Amsterdam

Reacties

 Karin Moesman:

Ik heb genoten, na het ontroerende "op hoop van zegen " nu geschaterd bij " de wijze kater ". Wat zijn jullie een geweldig toneelgezelschap.

 

Karin Moesman

 Marcellina Stolting:

als kattengedragsdeskundige heb ik genoten van het spel van de wijze kater! heel kats! ook de complimenten voor alle andere aspecten en spelers van het stuk. heel erg leuk en boeiend was het!!

 

Marcellina Stolting

 Sant Heijermans:

opmerking : Wat zou Heijermans van deze vernieuwde "Kater" gevonden hebben? Wij hebben in ieder geval een vrolijke avond beleefd, met bewondering voor de regie en de vitaliteit van de acteurs, in het bijzonder voor Kater en Koning! 
Met vriendelijke groet, Sant Heijermans

 

Sant Heijermans

 Christa Bouwmans:

Een aantal jaren geleden heb ik met onze schooltoneelgroep het stuk De Wijze Kater gespeeld. Ik was toen een 2e-klasser met een niet zo grote rol en eigenlijk begreep ik vrij weinig van het stuk. Erg grappig was het ook niet - behalve dan misschien vanwege onze klunzigheid.
Maar des te leuker was het om deze voorstelling eens te zien zoals hij bedoeld is: humorvol, vermakelijk en met ontzettend leuke personages erin. En ik ben er ook nu pas achter dat het helemaal geen ingewikkeld stuk is. Onze regisseur durfde geen stiltes te laten vallen, waardoor de timing vaak te wensen over liet. Maar bij deze voorstelling was alles perfect getimed.
Chapeau!

 

Christa Bouwmans

1 / 1

Please reload

Team en cast

Bernadette Corstens
Marisa van Eyle
Herman Heijermans
Maarten Heijmans
Pelle Herfst
Mark Rietman
Thomas Rupert
Jaap Spijkers
René van Zinnicq Bergmann
1/1