Van Gogh

img0723_10
img0724_10
img0725_10
img0726_10
img0728_10
img0727_10

Informatie

Over de onmacht van de kunst en de macht van de liefde. Iedereen weet wel iets van Vincent van Gogh. Hij is een mythe omgeven door clichés. Van zijn leven zijn de dramatische dieptepunten bekend: dat hij zijn oor eigenhandig afsneed en zelfmoord pleegde. Bas Heijne kiest in Van Gogh voor een ander verhaal. Zijn verhaal staat dichter bij de werkelijkheid en is daardoor onthutsend.

Wij leren Vincent van Gogh kennen als een tijdgenoot. Zijn geniale, visionaire geest gaat over onze wensen en onze verlangens.

In de velden bij Auvers-sur-Oise klinkt een schot. Vincent van Gogh is dood. Zijn dierbaren blijven ontredderd achter. De zelfmoordenaar heeft van hen moordenaars gemaakt: zijn toegewijde broer Theo, diens vrouw Johanna, de oude dorpsdokter Gachet en diens zeventienjarige zoon Paul. Schuldbewust en beschuldigend worstelen ze met de nagedachtenis van de schilder. Theo sterft in een gekkenhuis. Zijn vrouw blijft achter met een kind, een kamer vol schilderijen en een la vol brieven. Het blijkt het begin van een wereldsucces. Van Gogh gaat over de onmacht van de kunst en de macht van liefde.

Daniël Boissevain - Theo van Gogh  Betty Schuurman - Jo van Gogh-Bonger Daniël Boissevain (d) - Vincent Willem van Gogh Hans Croiset - Dr. Gachet Chris Nietvelt - Mette Gauguin Aus Greidanus jr - Paul Gachet 

 

Johan Simons, Leonard Frank - Regie Ronald Klamer - dramaturgie Leo de Nijs - Decor Marc Heinz - Licht Dinorah Iorio - Kostuums 

Première 6 maart 2003 Stadsschouwburg Amsterdam

Team en cast

Hans Croiset
Ger Thijs
1/1