Stilleven

img0557_10
img0527_10
img0528_10
img0558_10

Informatie

Wat gebeurt er als een kind niet welkom is.

Stilleven vertelt het relaas van een psychiater. Zijn leven is getekend door zijn vader, die NSB-er was en aan het Oostfront heeft gevochten. Woudstra beschrijft wat gebeurt als kinderen ontdekken dat ze niet welkom zijn. In Stilleven gaat het om herkenbare emoties. Verraad, verstoorde relaties tussen ouders en kinderen, het gevoel niet te mogen bestaan. Het stuk doet ons beseffen hoe belangrijk ouderliefde is om te kunnen leven.

Erik heeft zojuist zijn vader begraven. Bij hem thuis wordt nagepraat door zijn vrouw, zijn zwager en een bevriende collega. Buiten staat een jongen te wachten. Hij is patient van Erik geweest, heeft het overlijdensbericht in de krant gelezen maar durft niet aan te bellen. Een paar dagen later ontmoetten Erik en Rafael elkaar in een Amsterdams cafe. Erik, gespeeld door Hans Croiset, raakt in de ban van deze jongen. Hij overtreedt de beroepscode die bepaalt dat er nooit sprake mag zijn van een te emotionele band met een (ex) patient. Het overzichtelijke en tamelijk succesvolle leven van Erik neemt een drastische wending.

Hans Croiset - Erik Scherpenzeel, psychiater Cox Habbema - Ingrid, zijn vrouw Rudolf Lucieer - Arnoud, zijn zwager Vincent Croiset - Rafael Stofregen Ellis van den Brink - Marjan Verwey, een collega van Erik

Albert Lubbers - Regie Ronald Klamer - dramaturgie Floor Oskam - Decor Peter Oskam - Kostuums Reinier Tweebeeke - Licht

Première 29 januari 1998 Stadsschouwburg Amsterdam

Team en cast

Rien Bekkers
Hans Croiset
Albert Lubbers
Rudolf Lucieer
Reinier Tweebeeke
Karst Woudstra
1/1