Karst Woudstra

Karst Woudstra (1947) is een productief toneelschrijver. Hij begon zijn toneelcarrière als vertaler/dramaturg. Hij is een autoriteit op het gebied van het werk van Ibsen, Strindberg en Norén, en dankzij Woudstra’s vertalingen werd de laatste ontdekt voor Nederland. 


Hij regisseert een zeer gevarieerd toneelrepertoire in Nederland, België, Zweden en Duitsland. Zijn eerste stuk Hofscènes ging met veel succes in 1981 in première bij toneelgroep Globe. Een toneelschrijver was geboren. Het duurde nog een paar jaar voordat hij zijn tweede stuk Een hond begraven zag opgevoerd door het Nationale Toneel. Sindsdien schreef hij bijna ieder jaar een stuk en soms zelfs twee. Vooral in Duitsland is hij regelmatig gespeeld. Zijn toneelstuk De Worgengel beleefde de wereldpremière bij de Schaubühne am Lehniner Platz in de regie van Thomas Ostermeier (december 2003). Een zwarte Pool ging in 1992 in première bij het Nationale Toneel en werd bekroond met de Albert van Dalsumprijs. Hij scheef Stilleven (1998) in opdracht van Het Toneel Speelt en Een zwarte Pool kreeg bij ons een tweede première in de Stadsschouwburg Amsterdam in september 2000.

In Karst Woudstra’s werk worden de personages getekend door hun verleden – een bewust onderdrukt verleden dat krachtig en onvermijdelijk naar boven probeert te komen. De verhouding van de personages tot hun verleden is ambivalent: aan de ene kant snakken ze naar een bevrijdend inzicht, aan de andere kant verzetten ze zich ertegen. De onuitgesproken trefwoorden die de crisis markeren die elk van de personages ondergaat, zijn depressie, angst en verlangen.