omschrijving afb. 1

De Wijze Kater van Herman Heijermans

Informatie

Komisch boosaardig sprookje.

De Wijze Kater was het derde toneelstuk in de Herman Heijermanscyclus. In de regie van Jaap Spijkers speelt Mark Rietman in deze prikkelende komedie de rol van de wanhopige en veelgeplaagde koning. Camilla Siegertsz kruipt in de huid van de kater. Het is de eerste keer dat deze rol door een actrice wordt gespeeld. Regisseur Jaap Spijkers: 'Het maakt de relatie tussen de koning en de kat scherper, geestiger ook. Het geeft hun dialogen meteen een prettige extra spanning.' De afgelopen seizoenen zijn met veel succes Op Hoop van Zegen en Ghetto van Heijermans opgevoerd.

De Wijze Kater is een komisch boosaardig sprookje in drie bedrijven. Het gaat over een 
jongeman die al zijn geld is kwijtgeraakt, omdat hij te goed is voor deze wereld. Zijn kater kan opeens praten en biedt hem de oplossing om de vrouw van zijn dromen te krijgen. Het brutale en slimme beest blijkt een dynamische gangmaker, die zich een plek aan het hof verovert. De koning is door een rattenplaag ten einde raad. De koning raakt zo gecharmeerd van de gewiekste kater, dat hij hem een dag lang de koningsscepter laat zwaaien. En dan staat het rijk op z’n kop! De kater ontmaskert een complot tegen de koning en debiteert dat dieren meer respect hebben voor hun soortgenoten dan mensen.

Herman Heijermans' satirische toneelstuk De Wijze kater dankt zijn succes aan de herkenbare, vileine tekst. Hij schreef het stuk in 1917, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. Met veel humor wordt de mens op zijn onmenselijkheden gewezen. Zijn kritische kijk op mens en maatschappij blijkt van alle tijden.

Credits

Mark Rietman - Koning / Kattenmepper Maarten Heijmans - Jonathan René van Zinnicq Bergmann - Bakker / Prins Arthur Cathelijne Vaarkamp - Antoinette / Prinses Steyn de Leeuwe - Melkboer / Rentmeeseter / Tweede Lakei / Schoenlapper Camilla Siegertsz - Hans, een kater Marisa van Eyle - Hofmaarshcalk / Hofdame / Lijfarts Arent Jan Linde - Eerste Lakei / Slager

Jaap Spijkers - regie Thomas Rupert - decor Bernadette Corstens - kostuums Pelle Herfst - licht

Première 15 september 2010 in de Stadsschouwburg Amsterdam

Team & Cast:

Speellijst

 • wo 15 dec 2010 · 20.15 uur
  DeLaMar
  · Amsterdam
  Geweest
 • di 14 dec 2010 · 20.15 uur
  DeLaMar
  · Amsterdam
  Geweest
 • ma 13 dec 2010 · 20.15 uur
  DeLaMar
  · Amsterdam
  Geweest

Bekijk de complete speellijst

Reacties

 • Karin Moesman

  Ik heb genoten, na het ontroerende "op hoop van zegen " nu geschaterd bij " de wijze…

  Lees verder

 • Marcellina Stolting

  als kattengedragsdeskundige heb ik genoten van het spel van de wijze kater! heel kats!…

  Lees verder

In 't nieuws - vr 17 sep 2010
Heijermans' kater frist enorm op van beetje seks (Volkskrant)

Een domweg bijzonder leuke regie. Of Heijermans het zo bedoeld had is de vraag, maar deze bewerking gaat puur voor de lach.

Lees verder

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

aanmelden


Het Toneel Speelt

Social media
adres

Telefoon: 020 620 8804
Meer contactgegevens
Voorstellingen
Pers
Colofon
© 2010 Het Toneel Speelt

Ontwerp en realisatie
Stijlbende & Peppered