Reacties voor Gijsbrecht van Amstel

Voorgaande reacties

 • Martine

  Prachtige, spannende en ontroerende Gijsbrecht. Blij dat ik er bij was!

 • Judith

  Chapeau. Wat een geweldige Gijsbrecht. iedereen is zo ontzettend goed. Waaauw!

 • Simon

  Het is een prachtig boek...ik heb het ademloos gelezen: wat een spannend verhaal en dan nog wel op rijm. Heel knap hoe de spelers met de tekst omgaan ...dat wel... maar er zit geen enkele spanning in en er zit geen enkele emotie in. Heel erg teleurstellend

 • Olaf

  Zeer bedankt voor een indrukwekkende en ontroerende Gijsbrecht, die ik
  zojuist zag. Prachtig hoe bijna alle personages de emoties onder de tekst
  uitspeelden, met onverwachte en tegenstrijdige motoriek. de veranderingen
  en bekortingen van de tekst behield het poëtische en archaïsche karakter
  van het origineel. Daardoor overtrof deze voorstelling die ik uit mijn
  jeugd herinner, waar zelfingenomen heldendom (Gijsbrecht) en brave
  heiligheid (Badeloch) voor slaapverwekkende saaiheid zorgden.
  Deze voorstelling leek gisteren geschreven te zijn. Dank dus,
  met hartelijke groet, Olaf Mulder

 • Gerard

  Gisteravond naar de Gijsbrecht in Haarlem geweest. Het is fantastisch dat er zulke mooie, klassieke stukken worden gespeeld. We hebben enorm genoten van het professionele acteerwerk hetgeen bijdroeg aan een geweldige voorstelling. Het is wel jammer dat het 5e bedrijf afwijkt van het origineel

 • Wim

  - Het is een probleem hoe je met een barokke tekst moet, kunt omgaan. Als je het zo onderkoeld doet als hier gebeurt doe je de tekst onrecht.
  - Het wegsnijden en grotendeels vervangen van de reien heeft een averechts resultaat. Omdat ze een wezenlijk deel zijn van het stuk.
  - Het vijfde bedrijf gaf iets van de sfeer van 'de' Gijsbrecht.
  - Teleurstellend.

 • Hans

  Gisteravond de Gijsbrecht In Groningen gezien. We hebben genoten van het spel van alle acteurs en actrices. De nieuwe reien waren een openbaring en pasten wonder wel in het stuk. De mise-en-scene kon wat minder bekoren maar we hebben toch een prachtige toneelavond gehad

 • Suzan

  Gisteren vloog de tijd voorbij! Geboeid door jullie interpretatie van het stuk en nieuwsgierig naar de nieuwe reien. Grootste compliment voor de cast is wel dat al de mij omringende middelbare scholieren na het gegiechel om Daan Schuurmans ademloos hebben genoten.

 • Ria

  wij hebben van de Gijsbrecht genoten op donderdag 26/1 in den bosch
  ik vind dat jullie lef hebben om zo'n oud stuk opnieuw te spelen, het wordt gewaardeerd, het was druk in den bosch
  een mooi stuk met mooi uitgewerkte dialogen, personages laten hun emoties zien. ook mooi in beeld gebracht.

  groeten van Ria Smit

 • Corry

  Prachtig! Ik heb als amsterdammer, verbannen naar Brabant, zitten snikken bij, vaarwel, mijn amstelland, verwacht een ander heer.
  Heel aangrijpend,
  Corry

 • Maria

  vrijdag in Maastricht Gijsbrecht van Amstel,prachtig ,we hebben genoten. Blijft toch een mooi stuk,en altijd weer actueel....succes.

 • Marian

  Naar #theaterstilburg geweest - Gijsbrecht. Wat een geweldig stuk -'kruipt onder je huid'. Nu weet ik weer waarom ik Nederlands wou studeren.

 • Ivan

  Geweldige voorstelling in Tilburg! Indrukwekkende reien door Marissa van Eyle. Nooit geweten dat die taaie teksten van Vondel uit de middelbare school zo indrukwekkend en spannend vertolkt konden worden.
  Een absolute aanrader, zeker ook voor 'mijn generatie' uit de jaren '70, die minder met Vondel in aanraking zijn gekomen!

 • Willy

  Intens genoten van de uitvoering van deze Gijsbrecht, zo rijk van taal , met overgave gespeeld in een sober decor waarin de personages sterk overkwamen en de eigen beleving de vrije loop kreeg.

 • Monique

  Prachtige vertolking van "de Gijsbrecht", wat een klus voor de spelers gezien de tekstrollen.
  Schitterend decor, praktisch, sober en goed uitgedacht.
  mijn complimenten.
  Alleen als Gijsbrecht boos of erg enthousiast is dan praat hij TE snel en is moeilijk te verstaan.
  Het was een sterke avond.
  Succes verder en veel dank.

 • Wim (1981)

  Voorstelling in 's-Hertogenbosch bijgewoond. Ontzettend mooi, een echte belevenis. Prachtige teksten, en geweldig acteerwerk van mooie uitgebalanceerde cast met zowel grote ervaren acteurs en actrices als jonge talentvolle. Costuums en decor een goede mix van contemporain en een modern jasje. Dit alles zorgt ervoor dat je wordt meegezogen in de gruwelijke, menselijke kant van deze geschiedenis. Heel knap gedaan. Een must-see voor jong en oud, onderdeel van vaderlandse (cultuur)historie!

 • Jan

  Gezien in Gouda. Ik ben van nature geen toneelliefhebber, maar het stuk bleef boeien, bezorgde bij tijd en wijle kippenvel en emotioneerde. Kortom een hele mooie avond.

 • Marjan

  Gisteravond ook de voorstelling gezien in Apeldoorn. Het werd geweldig gespeeld door alle acteurs en actrices. Heel knap die moeilijke teksten! Helaas was de tekst heel erg moeilijk te verstaan op het balkon en ik was niet de enige die daar moeite mee had. Daardoor heb ik veel tekst moeten missen.

 • John

  gisteravond de GvA gezien in Apeldoorn, het wapergeknetter was te hard op rij 3 maar de uitvoering was uitstekend.. Genoten van de voorstelling die ik het laatst zag toen ik op de HBS zat. Zie uit naar volgende voorstellingen van dit gezelschap. Bedankt.

 • Anne-Marie

  Gisteravond in Apeldoorn de Gijsbrecht gezien/gehoord?Prachtige weergave met al mijn favorieten spelers.Ik weet niet of het aan de akoestiek lag, maar het wapengekletter was te hard(oren toe gemaakt) en jammer de teksten werden niet goed verstaan. Rij 10 en van andere zitplaatsen hoorde ik hetzelfde.Maar omdat ik het verhaal ken, heb ik het wel kunnen volgen.

 • Nan

  bezocht de 13e de Gijsbrecht in Breda, geweldige brede inleiding van Jaap Spijkers, hij kon wel een paar uur vertellen, denk ik voorstelling aangrijpend, Gijsbrecht van Mark Rietman is sterk, universeel, beeldend voor alle oorlogen van nu veel dank

 • Jeanne

  Vanmiddag zag ik de Gijsbrecht. Van begin tot het einde vond ik hem boeiend, heb met plezier het spel beluisterd en aanschouwd. Een opmerking over de engel: deze vond ik te veel fysiek beschadigd; ik begrijp de bedoeling ervan wel, ik denk echter dat een minder beschadigde verschijning en daartegenover een grotere engel ook heel goed zou kunnen werken. Ben nu 65, zag op 17 jarige leeftijd de Gijsbrecht ook (een schoolproject, destijds met een bus vanuit Roosendaal naar A'dam: een belevenis!) Succes.

 • Mike

  Gisteren de Gijsbrecht in Breda gezien. Wat een topvoorstelling. Vooraf was ik bang voor de "oude" taal, maar juist dat was een hoogtepunt in de voorstelling. Wat een mooie teksten en zo prachtig uitgesproken. Het was een verjaardagscadeau voor mijn moeder en die heeft er net zo van genoten. Een heerlijke avond gehad en heel positief vond ik dat er zoveel jeugd in de zaal zat. Hoop dat jullie dit in het repetoire houden dan kom ik zeker nog eens terug.

 • J.J.

  Mijn vrouw, onze kinderen en ik waren diep onder de indruk van de voorstelling. Ik kende het stuk, omdat ik daar op de middelbare school over en uit gelezen heb. Ik had het nooit gezien. In de tweede helft van de jaren ’60 en de eerste helft van de jaren ‘70 mocht je zoiets niet mooi vinden en later kwam het er ook niet van. Het is echt een prachtig stuk en de uitwerking ervan vond ik indrukwekkend. De grote thema’s, veiligheid, geweld, liefde, trouw, politiek gedoe, en religie in wat voor vorm dan ook zijn nog altijd actueel. De vorm van het stuk is erg klassiek. Ik vind het buitengewoon knap hoe jullie met deze vorm, met dit taalgebruik het konden spelen alsof het gewone moderne spreektaal was. Het waren geen acteurs maar mensen van vlees en bloed in een zeer moeilijke fase van hun leven die ik meende te zien. Dit in combinatie met decor, belichting geluid kostuums maakt het tot een indringend drama.Ook de teksten van de nieuwe reien vond ik indrukwekkend. Gefeliciteerd. J.J.Wielenga uit Middelburg

 • Hans

  Genoten van jullie Gijsbrecht in Rotterdam (12.01). Eindelijk weer eens 'De G.'
  Was 15 jr. toen ik 'm voor het eerst zag in A.dam (1953). We gingen ieder jaar (A.damse traditie). Ken daardoor grote delen van buiten.
  M.i. is het verloop van 'De G.' van vreugdevol naar diepe smart; beroemde begin zie ik daarom als iets euforisch -we zijn vrij!-, gaandeweg komt het drama en verdiept zich; Vondels reien sluiten daarbij aan: Amsterdamse maagden = opgetogen blij, Edelingen ernstig = kerstnacht, Clarissen = tragedie, Burghsaten = wat rest is trouw aan elkaar. Ik leerde: reien zijn een reflectie van het volk op de gebeurtenissen (Griekse oorsprong), voelde me door de 'reien' van Otten helaas niet 'gereflecteerd'. Zijn Vondels reien te christelijk? Mw. Van Eyle kan ze prachtig zeggen -ook die oude parels- ; ze beschikt over een schitterende dictie -kan jammer genoeg niet van iedereen gezegd worden, op rij 1 balkon was veel moeilijk te verstaan. Maar niettemin genoten van weerzien!
  (Let wel: opm. van een 74-jarige)

 • C. de Schaaf

  Goedenmiddag, Afgelopen Zaterdag hebben mijn vrouwen ondergetekende de voorstelling bijgewoond "Gijsbrecht van Amstel" .Wij willen u berichten dat het een grandiose voorstelling was Wij zijn erg benieuwd hoe het toneelstuk in de provincie wordt ontvangen. Naar onze mening zijn er bepaalde groepen in Nederland die zo stuk niet apprecieren. Wij hopen dat het stuk de komende jaren weer wordt opgevoerd en misschien als toegift met "Kloris en Roosje" met vriendelijke groeten veel succes C.de Schaaf Breda

 • Winnifred

  Afgelopen zondagmiddag genoten van een prachtige voorstelling met twee personen. Ook de vergelijking met eerdere Gijsbrechts kan deze voorstelling glansrijk doorstaan!
  Mooi functioneel decor en prachtig spel.
  Dat er ouderwetse en moderne reien samen waren, stoorde mij niet.
  Jammer van een aantal negatief getinte recensies; onbegrijpelijk. Als jullie er maar geen last van ondervinden; in elk geval was de zaal van de A'damse schouwburg goed vol.
  met vriendelijke groet,
  Winnifred Planjer

 • Bernhard en Joke

  Zondagavond 8 januari: geweldig spel, lof voor alle acteurs. Helaas was het wapengekletter op rij 9 (zaal) veel en veel te hard (voor mijn oren) . Een zeer grote tegenvaller: de nieuwe reien van Otten. Met het argument : "(Kerst) (Dat) is een feest dat inmiddels los is gezongen van zijn oorspronkelijke bedoeling"; als je denkt dat de bezoekers het niet (goed) zullen begrijpen, organiseer dan een introductie. Nu is de Gijsbrecht verkracht.

 • Hans

  EEN OTTEN IN HET BOLWERK
  Jongstleden zaterdag bezocht ik de voorstelling van Gijsbrecht van Aemstel in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Heerlijk om weer eens Vondels alexandrijnen over het toneel te horen schallen! Alle lof dan ook voor Mark Rietman als Gijsbrecht en Anna Crutzen als Badeloch. Ook Vosmeer de spie en bisschop Gozewijn werden bekwaam voor het voetlicht gebracht. En wat een ingenieus decor.
  Maar ... wat is er nu toch met de oorsponkelijke reien gebeurd? Deugen die anno 2012 niet meer? Dat ligt dan aan 2012 en niet aan die reien. Nu kregen we een anntal keren een vreselijke stijlbreuk met de schrijfsels van Willem Jan Otten in de plaats van. Ongehoord! Het sloeg nergens op. In plaats van het prachtige "O kerstnacht schoner dan de dagen" kregen we een dwaas rijmsel over ongehuwde moeders voorgeschoteld. Waar slaat dat op? Het is a-historisch, a-literairhistorisch en een regelrechte belediging van de prins onzer dichters. Otten mag zijn verdienste hebben, hier vormde hij een Otten in het bolwerk!

 • Henk

  Ik ben op 5 januari met twee vrienden naar de Gijsbrecht gegaan. We vonden het schitterend, zowel vanwege de taal van Vondel als de prestaties van de acteurs - er waren ontroerende brok-in-de-keel momenten bij. De nieuwe reien van Jan Willem Otten vonden we trouwens ook heel mooi. Het zou best wel weer een traditie mogen worden dat Nederlandse toneelmakers wat doen met Vondel, hij is toch 'onze Shakespeare'. We hopen dat er meer stukken van Vondel uit de mottenballen gehaald worden - Lucifer bijvoorbeeld, die zouden we graag willen zien.

 • Josephine

  Zondag 8 januari: Mezelf getracteerd op de Gijsbrecht.
  Toen ik het stuk voor het eerst zag, was ik te jong om het te waarderen, bovendien was het verplichte kost; we gingen naar een schoolvoorstelling. Maar ik ken wel hele stukken uit mijn hoofd, omdat mijn ouders elk jaar gingen en mijn vader graag "De Gijsbrecht" reciteerde.
  De inleiding was goed en helder en het stuk zelf vond ik prachtig: goed gespeeld, door alle acteurs.
  Toch geef ik een extra compliment aan Carine Crutzen en Mark Rietman. Ik heb ze al in heel wat rollen gezien, vooral in televisieseries, maar ook op het toneel schitterden ze weer in een hedendaagse vertolking van Badeloch en Gijsbrecht.
  Dank aan allen voor de geweldige middag!
  Hartelijke groet,
  Josephine Westermann

 • Anja

  Gijsbrecht gezien op 4 januari. Fantastisch initiatief dit unieke stuk weer te spelen! Mooie voorstelling. Nieuwe Reien positieve bijdrage, zowel qua taal als uitvoering. Complimenten aan actrice en dichter. Suggestie; Introduceer een bode, die 'wat aan Gijsbrecht vooraf ging' op het toneel uiteenzet voordat het stuk begint. Komt de duidelijkheid voor het publiek ten goede. Niet iedereen heeft tijd het programma van te voren nauwkeurig te bestuderen

 • Gedy

  Vanavond, Donderdag 5 Jan. zag ik de Gijsbrecht in de Stadsschouwburg. Ik vond het zooo prachtig; de tekst, het spel,de decors, de hele opzet, een belevenis. En wat ik niet verwacht had, ik was echt ontroerd. Dat kwam denk ik doordat de acteurs zo warm en echt overbrachten hoe Amsterdam, waarvan ik hou, werd mishandeld. Alsof ze aan je moeder komen.
  Ik dank jullie voor deze fijne voorstelling!

 • Gina

  ik vond het gisteravond zo geweldig, dat ik vandaag meteen keek of ik nog kaarten kon krijgen bij het ssba, want ik wil jullie nog een keer zien. maar die plaatsen die er nog waren, vond ik te ver van het toneel. vind ik toch nog plaats op 24 januari in amstelveen! meteen besteld, en ik verheug me nu al op de volgende keer. neem toch voor de zekerheid mijn toneelkijker mee.

  ik vond/vind jullie echt geweldig ... allemaal.

  Gina Brandes

 • Corrie

  Ja heerlijk weer Vondels 'Gijsbrecht' Vooral omdat het st,.Andrieshofje in Amsterdam door een zekeren van Velsen is gesticht. Mogelijk is dat een "penitentie" na de biecht op de moord van Floris de V , door van Velsen.
  Jammer dat de teksten niet goed werden verstaan, ook door mijn kindereen niet.
  En wat is er mis met de reien: O kerstnacht schoner dan de dagen .
  Wij, edelingen blij van geest ter kerke gaan, op t hoge feest
  de eerstgeboren heiland groeten en knielen voor de klene voeten...
  Waarom de geest van deze tijd van de zwangere Maria zo ten uitvoer brengen?
  Ook was het jammer dat de kinderen van Gijsbrecht niet op toneel verschenen.

 • Willem

  Heb de Gijsbrecht al zeker 5 keer gezien, meer dan 45 jaar geleden. Wat een zegen dat de Gijsbrecht weer terug is. Heb zeer genoten van deze voorstelling, de prachtige taal en ook de verrassende regie. Hoop van ganser harte dat u de komende jaren ook weer de Gijsbrecht gaat/kunt spelen,

 • Jacomien

  Wat goed gespeeld en wat mooi worden deze oude teksten gesproken zodat de Gijsbrecht ook in 2012 er nog echt toe doet en het in het geheel niet moeilijk te begrijpen is waar de personages mee worstelen.

 • Henk

  Beste mensen,
  Ik hoor veel goede berichten. Ik mis echter een beetje het nieuws over Thomasvaer en Pieternel. U weet wel, van Kloris en Roosje. Zijn zij wel geschiedenis geworden??
  Groeten, Henk

  Het Toneel Speelt

  Beste Henk, misschien doen we het volgende jaar. Er zijn al een paar voorzichtige plannetjes. Groeten van Ronald Klamer

 • Margaret

  Het was een indrukwekkende voorstelling, vooral de dilemma's waar een mens voor kan komen te staan, maakten diepe indruk!
  Alle lof voor het initiatief van jullie toneelgroep de Gijsbrecht weer te gaan spelen.
  De kritiek in de NRC van Wensink, vond ik onvolwassen en weinig onderbouwd. Zou bijna mijn krant opzeggen!
  Blijf jullie eigen koers varen aub!
  Een succesvol 2012 toegewenst....
  Margaret Dalman

 • Elizabeth

  Aan uw acteurs en regisseur,
  Dat was een prachtige voorstelling. Even spannend aan het begin, maar het kwam helemaal goed. Wat zeg ik, de sterfscene van Daan Schuurmans was echt ontroerend. De voortreffelijke Mark Rietman was heerlijk aan het spelen, dan weer jankend en bulderend, dan weer klein en verwonderd. Voor Marissa van Eyle niets dan lof, de reien waren helder, mooi, komisch en prachtig gespeeld. Klein puntje van kritiek: niet iedereen was goed te verstaan, soms te zacht soms te snel. Dank voor een heerlijke eerste januari. Traditie kan mooi zijn en dat is deze ook. Met vriendelijke groet, mevrouw Stout.

 • Dian

  Wil ik in Utrecht voor de 25e een kaartje bestellen via de link.... Staat er daar dat het is uitverkocht. Potverdorie..... Kan ik eindelijk eens na ruim tien (!) jaar dubbeltjes keren en centen potten naar iets moois...... Gaat mijn droom in vervulling om deze magere jaren af te sluiten met mijn eigen feestje mooi niet door......

 • Jacob

  Fantastisch! We hebben zeer goede nostalgische herinneringen aan vroegere opvoeringen.
  Heel veel succes!

 • Walther Schoonenberg

  Goed initiatief! Ik hoop dat de Gijsbrecht weer elk jaar wordt uitgevoerd en daarmee een oude Amsterdamse traditie wordt hersteld. De Gijsbrecht hoort bij Amsterdam.

 • Ger Vankoolwijk

  Het Parool meldt dat jullie op 1 januari 2012 'de Gijsbrecht' gaan opvoeren! Veel succes met de voorbereiding! Ik zal er die dag zijn. Mocht de Nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pieternel ook in het programma worden opgenomen dan is een traditie die op 3 januari 1638 begon in ere hersteld. Velen zullen u er dankbaar voor zijn. Dank voor het initiatief!

In 't nieuws - do 2 jan 2014
Gijsbrecht is na 333 jaar nog altijd niet op (Het Parool)

Een van de oudste theatertradities ter wereld

Lees verder

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

aanmelden


Het Toneel Speelt

Social media
adres

Telefoon: 020 620 8804
Meer contactgegevens
Voorstellingen
Pers
Colofon
© 2010 Het Toneel Speelt

Ontwerp en realisatie
Stijlbende & Peppered